Стадо курей несучок комплектує з серпня по жовтень з добре розвинених молодиць 4-5 місячного віку. Восени, як тільки молодички починають нестися, визначають якість несучок по ряду зовнішніх ознак

Хороша несучка повинна мати добре розвинений гребінь, широку і глибоку голову, опуклі і ясні очі, широку і довгу спину, міцні прямі, широко поставлені ноги. Вузька і коротка спина (або горбата) є ознакою поганої несучки.

Продуктивні якості несучок визначають за місткістю живота. У хорошої несучки живіт м’який і досить ємний. Це є ознакою добре розвинених яєчників, яйцевода і травних органів. Між лоннимі кістками і задник кінцем грудної кістки має укладатися не менше 4-5 пальців.

Гребінь і сережки у мчать курей рожевого або червоного кольору, на дотик теплі. У молодиць, які не несуться гребінь і сережки зморщені, бліді і холодні на дотик. Ноги і дзьоб яскраві, тоді як, у несучок – бліді. Якість несучок визначають також оглядом шкіри під крилами і клоаки.

Якщо шкіра тонка, м’яка і еластична. пігментація її погіршилася в порівнянні з початковою, клоака збільшена і волога, ця курка хороша несучка. Найвища несучість буває у курей в перший рік. Якщо продуктивність несучки не знизилася, її можна залишити на другий рік.

Щоб підтримати нормальну несучість в осінньо-зимовий період. необхідно завчасно потурбуватися про утеплення приміщення і заготівлі достатньої кількості підстилки. Як підстилкового матеріалу використовують солому або деревні стружки. У холодну пору року курей утримують на глибокій підстилці.

Глибока підстилка сприяє підвищення температури в пташнику. кращої підстилкою вважають моховий торф, добре поглинає вологу і шкідливі гази. Підстилку в міру забруднення зверху закривають свіжою. У місцях розміщення поїлок і годівниць частково замінюють.

Найбільш сприятлива температура повітря в приміщення для курей 12-16 градусів. При її відхиленні несучість знижується, а при -10 градусах, зовсім припиняється. Взимку величезне значення має подовження світлового дня за допомогою електроподсвечіванія. Його загальна тривалість має становити 13-14 годин.

Влітку курей треба випускати на вигул. У приміщення і на вигульному дворику рекомендується підвішувати пучки люцерни або конюшини на висоті 60 см. Підстрибуючи, щоб їх дістати, кури роблять вправи. Це попереджає їх ожиріння і схильність до насиджування, яка проявляється з настанням теплої пори року.

При перших ознаках насиджування. курей поміщають в разгулочние клітини. Клітку ставлять у добре освітленому місці, не обмежуючи норму годівлі. Через 3-4 дні, курку випускають, і вона відновлює яйцекладку. Обливання наседок холодною водою несообразно. Це ще більше затримує яйцекладку.

Годування курей-несучок. Годують курей влітку 4-5 разів на добу, а взимку 3-4 рази. Вранці дають ⅓ добової дачі зерна, вдень годують вологими мешанками, а на ніч дають цільне зерно. У літній період кури багато часу проводять на вигулі. Вони поїдають зелень, дрібні камінчики, черепашку, комах.

Взимку разом із зерновими та іншими кормами в раціон обов’язково включають вітамінні та мінеральні корми. У мішанку корисно додавати трав’яне борошно з бобових трав і коренеплоди. Сухі корми і вологі мішанки розкладають в окремі годівниці.

У холодну пору року. мішанки готують на теплій воді або обраті. У розрахунку на одну голову згодовують: 65 р Зерна або зерноотходов; 10 р макухи; 7 м трав’яного борошна; 6 г мінеральних кормів; 0,5 г солі. Сіль попередньо розчиняють у воді. Кількість вареної картоплі можна доводити до 100 г на голову.

Частина зерна можна згодовувати в пророщенном вигляді. Зерно замочують у теплій воді і розсипають тонким шаром у теплому приміщенні. Його потрібно постійно зволожувати, як тільки з’являються паростки, можна згодовувати птиці. Курям обов’язково дають гравій, без нього більше 20% їжі не засвоюється.

Дуже корисно дрожжевание кормів. На 1 кг борошнистого корму беруть 30 г дріжджів і 1,5 літра теплої води. Добре розмішують і ставлять у тепле місце. Приблизно через 8-10 годин корм буде готовий, його додають у вологі мішанки з розрахунку 15-20 г на голову. У добовий раціон потрібно вводити корми тваринного походження.

Необхідно ретельно стежити за поїданням кормів і станом птиці. Годувати несучок досхочу недоцільно, це може призвести до ожиріння і зниження продуктивності. У період з 80- до 160-денного віку їх годують низькокалорійними кормами, багатими клітковиною.

Оригiнал читайте here.

Також цiкаво

  • Зміст курей, Вирощування бройлерів, годування бройлерів

    Вирощування бройлерів Бройлерів (курчат м’ясних порід) краще вирощувати в безвигульне умовах. Обмеження активних рухів сприяє кращому росту. При правильному змісті і годівлі курчата-бройлери за…

  • Зміст курей-несучок

    Зміст і догляд за курми процес приємний і не сильно трудомісткий . На початку розповім як я доглядаю і годую курей влітку. Догляд за дорослими курми влітку Утримуємо ми свою птицю влітку на заднь…

  • Зміст і годування червоновухої черепахи.

    Зміст і годування червоновухої черепахи. Червоновуха черепаха належить до сімейства прісноводних черепах ( Emydidae ). Здатність цих черепах жити в слабопроточних водоймах, переживати порівняно н…

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − nine =