Чого нам так не вистачає вранці в нашому шаленому ритмі життя? Звичайно ж, бадьорості! І порятунком для багатьох стає кави. Ну а справжні кавомани не проти насолодитися цим прекрасним напоєм і протягом дня. Як же приємно деколи посидіти з друзями за чашкою цього ароматного напою в затишному кафетерії.

На смак приготованої кави величезний вплив має якість самого продукту, а тільки потім вже майстерність приготування. Як правильно вибрати мелену каву і не помилитися?

Види кави

Існує три основні різновиди кави: арабіка, ліберіка і робуста. У чому ж різниця?

Сорт арабіка має м’який і насиченим смаком, приємним ароматом. А головне, містить невелику дозу кофеїну. Арабіка найпопулярніша і загальновідома різновид кави. А ось робуста і ліберіка відомі, мабуть, тільки затятим кофеманам.

Сорт робуста міцніший, ніж арабіка, не володіє яскраво вираженим, насиченим ароматом. У чистому вигляді робусту практично не використовують, а додають до арабіці для більшої фортеці одержуваного напою. Наприклад, саме так створюють суміш для еспресо.

Ліберіка славиться дуже гірким смаком, тому також застосовується тільки в сумішах для додання більш насиченого смаку і міцності. Якщо на упаковці написано «100% арабіка», то кава без будь-яких добавок. Для сумішей завжди вказуються пропорції.

Для тих, хто любить експерименти, виробники останнім часом пропонують все більш широкий асортимент ароматизованого кави. Тут вам і кориця, і ваніль, і шоколад, і горіхи, і навіть коньяк і амаретто. Яким чином кави надається запах? По-перше, спеції. В основному справу йдуть кориця, кардамон, мускатний горіх, ваніль і навіть перець. По-друге, ароматизатори. Штучні або ідентичні натуральним. Зазвичай, справжні цінителі підбадьорливого напою не захоплюються такими ароматизованими версіями, стверджуючи, що кава хороша і без всяких додаткових добавок.

А як бути тим, у кого хворе серце, але чашечку кави іноді теж випити хочеться? Шукати в магазині упаковку з позначкою «без кофеїну»! Ефекту бадьорості таку каву природно не має, але смак і аромат нітрохи не гірше.

Обжарювання

Важливу роль відіграє такий момент, як обжарка. Від неї залежать і смак, і аромат кави. Загальноприйнятою класифікації і назв немає. Але все зводиться до того, що є кава слабкої, середньої, темною і максимальної обжарювання. Чим більше ступінь обжарювання, тим більш гіркий і насичений смак.

Вибирайте той, який подобається вам. Ймовірно, варто спробувати все, щоб точно визначитися з перевагами. Багато виробників випускають кави різних ступенів обжарювання. Але, наприклад, італійський завжди сильно обсмажений, а французький середньо або м’яко обсмажений.

Який помел вибрати

Ступінь помелу буде залежати тільки від способу приготування. Якщо ви готуєте каву за допомогою кавомашини або кавоварки. то вам підійде великий або середній помел. Щоб точно не помилитися, рекомендується брати середній, він універсальний. Дрібний помел підійде, якщо ви користуєтеся туркою.

Географія кави

Виявляється, кава ділять і по регіонах виростання. Є три основні категорії. Colombian Milds, найдорожчий вид арабіки, вирощується в таких країнах, як Танзанія, Кенія і Колумбія. Більш дешевий, але при цьому не менш якісний вид арабіки – Other Milds. Його вирощують на плантаціях в країнах Центральної Америки, Мексиці і навіть в Азії. Арабіка Brazil виростає в Бразилії, що зрозуміло з назви, і в деяких сусідніх країнах. Як правило, це найдешевший сорт.

На що звертати увагу при виборі меленої кави

Головна проблема меленої кави в тому, що в процесі помелу випаровуються ароматичні речовини. Ті, хто пробував молоти зерна будинку, знають, що свіжозмелену каву виходить набагато духмяний і смачніше, ніж вже трохи залежаний.

Ідеальне рішення – купити кавомолку. Якщо ви вирішили, що вам це не потрібно, є два виходи. Можна купувати зернова кава в спеціалізованому магазині, де його зможуть розмолоти тут же при вас. Або купувати каву заводської фасовки в вакуумному пакеті чи жерстяній банці. Така тара дозволяє перемолотим зернам зберегти всі його властивості.

І не купуйте кави у великій кількості! Навіть якщо вибудете зберігати його в щільно закритій банці, це не врятує його від «вивітрювання».

На упаковці знайдіть інформацію про склад (100% арабіка або процентне співвідношення суміші, для кави з наповнювачами буде вказаний ароматизатор). Також повинна стояти дата обжарювання і, звичайно ж, термін придатності.

Кава – незамінний напій, який завдяки своєму неповторному аромату і бадьорить властивостям, допомагає нам трохи розслабитися і відчути себе відпочивши і повними енергії. Підійдіть до вибору кави відповідально, ви гідні найякіснішого напою!

Оригiнал читайте here.

Також цiкаво

  • Як вибрати каву Поради кофеманам

    Сьогодні на ринок надходить кілька тисяч сортів кави і розпізнати якісний продукт нелегко, але можливо. Ось кілька порад кофеманам. Весь кава готується з насіння двох видів кавових дерев: кава ар…

  • Як вибрати і найняти особистого тренера

    applepages.kz/ru/view_element.php?id=32112 Як вибрати і найняти особистого тренера Чи бажаєте ви стати наступною Демі Мур або новим Арнольдом Шврцнегером, або просто повернути своє тіло у форму, з…

  • Як вибрати туалет для дачі. Який туалет краще.

    Здрастуйте, Шановні відвідувачі і гості сайту сезон строй.ru. Тему для сьогоднішньої статті як вибрати туалет для дачі і який туалет краще я виділив не випадково. Актуальність туалетного тематики…

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 + 6 =