Загальна інформація

Висококонтагіозна захворювання птиці, характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторної і травної. Грип призводить до зниження продуктивності курей на 40-60%.

Симптоми

Хвороба має кілька форм течії. Гостре протягом виникає при зараженні високопатогенними штамами вірусу. Хвороба проявляється ураженням респіраторної системи, хрипами, синусити, а також посинів видимих ​​слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діареєю. Смертність може досягати 100%. Підгострий і хронічний перебіг хвороби викликають віруси середньої патогенності (мезогенних), які обумовлюють загибель птиці від 2 – 20%. У хворої птиці реєструють поразки респіраторних органів, діарею, манежні рухи. Можливий перебіг хвороби без характерних клінічних ознак, субклінічна або інапарантних інфекція.

Патологічні зміни

У загиблих курчат відзначають синці в м’язах, катаральної пневмонією, у курей – фібринозні, гнійні нальоти в повітроносних мішках, збільшення печінки, селезінки, іноді точкові крововиливи в залозистому шлунка. Спостерігаються геморагічне запалення дванадцятипалої кишки, катарально-геморагічне запалення слизової оболонки тонкого і товстого відділів кишечника. Можливе виявлення в трахеї і легенів пінистої рідини, в деяких випадках – катаральна пневмонія, жирова дистрофія печінки, серця, нирок, оварііти.

Діагноз

Грип діагностують на основі аналізу епізоотологічних даних, клінічних ознак, патологоанатомічних змін і результатів лабораторних досліджень (вірусовіділення на курячих ембріонах, ретроспективно в РИГА, РЗГА, РН, РСК, ІФА) з визначенням вірулентності вірусу. Диференціюють від ньюкаслської хвороби, респіраторного мікоплазмозу, інфекційного бронхіту, інфекційного ларинготрахеїту, а також захворювань бактеріальної, паразитарної етіології, отруєнь.

Лікування

Система заходів включає суворе виконання ветеринарно-санітарних і технологічних норм для птахівництва. Неприпустимо комплектування птицею різних вікових груп на одному майданчику. Важливе дотримання міжциклових профілактичних розривів з проведенням дезінфекції. При підтвердженні грипу господарство піддають карантин.

Ветсанекспертиза

Ветеринарно-санітартна оцінка продуктів забою птиці при грипі.

Тушки і внутрішні органи, отримані від хворого і підозрілою щодо захворювання птиці, направляють на знищення. Тушки і внутрішні органи, отримані від забою птиці, підозрюваної в зараженні, але за відсутності патологічних змін, направляють на провар або для виготовлення консервів. Пух і перо знищують.

Слід зазначити, що захворювання може бути викликане різними сероваріантів вірусу грипу. Перехворювання одним сероваріантів не дає імунного захисту проти інших сероваріантів. Виділення різних варіантів вірусу грипу птиці ускладнює використання засобів специфічної профілактики. Комерційне виробництво вакцин з одного серовару грипу недоцільно. Використовують інактивовані вакцини, що містять кілька сероварів вірусу грипу. Їх застосовують для профілактики клінічно здорових курей з 45-денного віку в благополучних і підозрілих на захворювання господарствах. Вакцина починає діяти через 2-3 тижні після введення, тривалість дії – до 6 міс.

Оригiнал читайте here.

Також цiкаво

  • Як лікувати стоматит

    Як швидко вилікувати стоматит у дорослих? Коли виявляються симптоми стоматиту, лікування найкраще проводити під контролем стоматолога. Лікування стоматиту зазвичай проводять двома способами: Місц…

  • Чим лікувати пронос у кошеняти – поради та рекомендації

    Питання, про те, що таке пронос, причини його виникнення та методах діагностування були розглянуті в більш ранніх публікаціях. У цій же статті хотілося б детальніше зупинитися на тому, як і чим л…

  • Гепатит у кішок як лікувати

    Висловлюючись простою мовою, гепатит – це захворювання, що супроводжується дестабілізацією функцій печінки, а також супутніми розладами кишечника, шлунка, часто схоже на отруєння, ГРЗ та інші, сх…

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve + 16 =