Гринди – це слово не з сленгу, що позначає черевики типу Grinders. Це – морські тварини. Гринда у нас більш відомий під назвою кит-пілот. Рід грінда разом з другімідельфінамі входить в сімейство дельфінові. Сімейство дельфінові входить в составотряда китоподібні. ПІДЗАГІН називається «зубаті кити». І наша грінда цілком зубаста: адже харчується вона тими дарами моря, яких потрібно схопити і розжовувати.

Кити-пілоти, або гринди, є всюди: і в північних, і в південних морях. Хтось любить «потепліше», хтось «попрохладнее» – і останні вибирають місцями свого перебування водні простори ближче до Північній Європі. Сама назва «грінда» – з фарерської мови, а це північнонімецький мову, родом з Данії, з Фарерських островів. Полювали за цими тваринами там здавна і з великим успіхом. Гринду називають ще blackfish, бо звичайний її колір – вугільно-чорний.

Правда, є білі плями під горлом і по черевця. Сплять гринди днем, щоб полювати вночі. Та й то толком не сплять – частина мозкової активності зберігається, потрібно бути напоготові, на випадок небезпеки. На перший погляд, гринди здаються трохи неповороткими.

Рухи трохи уповільнені, розмірені. Але в дійсності, особливо під час полювання, гринди дуже швидкі, навіть стрімкі – швидкість близько 40 кілометрів на годину при розмірах до 8 метрів завдовжки і вагою до 3 тонн. Самі граціозні створіння – самки. Вони майже вдвічі менше і стрункішою. Зате живуть довше – свої 60 років проти «чоловічих» 45. Дорослішають гринди рано: самець сексуально розвинений до 12 років, самка – до 7. Самці часто борються за самок – буцаються, кусаються, таранять один одного. Деякі «товариші» і при побаченнях зі своїми избранницами поводяться точно так само. Тобто після «ночі блаженства» самка може виявитися вся в шрамах. Народжують самки раз на 3-5 років. Що цікаво – спиною плавець у новонароджених гнучкий, що допомагає матері розродитися без додаткових труднощів. І без того вага новонародженого – близько 100 кілограмів! Такий ось «крихітка-син» або дочка.

І «грудьми годують» самки довго – від 14 місяців до декількох років. Зв’язок мати-дитинча дуже міцна і рідко обривається при дорослішанні свого чада. Причому, народити останньої дитини мати може і в 35 років, а лактація відзначена і в 50. І ще дивніше – у самок є свій період менопаузи. Як їм і належить по праву народження, гринди їдять рибу, восьминогів, каракатиць. Але найулюбленіші ласощі – кальмари.

Їм вистачає і 30-40 зубів, щоб не випробовувати проблем з травленням. Так само, як і косатки, гринди мирно, майже дружелюбно, поводяться в неволі, їх можна натренувати. Більше того, натренувати не тільки у виконанні циркових номерів, але і в наукових цілях. Один такий кит-пілот зі славним іменем Морган зміг дістати сигнальні прилади з морського дна (причому, з великої глибини) .Ці тварини дуже соціальні. Живуть тільки в групах, ведені ватажком (є версія, що назва «кит-пілот» пов’язано саме з моментом підпорядкування вожака). Але найчастіше ці групи, так чи інакше, дотримуються якусь сімейність.

Правда, вважається, що можуть утворитися й окремі «холостяцькі стада». Гринди навіть часто організовують своє полювання. Наприклад, звичайна сцена: вони оточують жертву, підказуючи один одному наступні маневри свистками певного тону. «Пообідати» кити-пілоти теж воліють у своїй власній компанії, «за одним столом» .Але нерідкі випадки, коли гринди своєю групою викидаються на берег. Причини цього явища – досі толком не відомі.

Здавалося б, розвинений і стадний інстинкт, і інстинкт збереження роду, але, буває, що перший раптом перемагає. А масове викидання цих тварин на берег – видовище страшне, не з серії розважальних. За гриндами полюють всю історію людства. Причому, полюють скрізь – у всіх частинах світу. М’ясо, жир, кістки, добрива – у що тільки не перетворювали цих тварин люди в ім’я свого власного виживання або збагачення. Способи полювання всюди різноманітні, у тому числі – бузувірські: камінням загнати тварин до берега, де вже добити. Ловлять їх і на гарпун, часто кити-пілоти самі заплутуються в мережах.

Конвенції про захист цих тварин дотримуються тільки в Іспанії. І гринди відповідають іспанцям довірою, перебуваючи прямо у самого узбережжя островів в Атлантиці. Тим не менш, гринди не відносяться до зникаючого виду – точні цифри їх чисельності невідомі, вважають, що більше мільйона в усьому світі (або у всіх водах). Але там, де йде полювання, гринди знищуються десятками тисяч. Так що (не дай Бог, звичайно), одного разу може статися, як в пісеньці Юлія Кіма: На далекому севереБродіт риба-кит, А за нею на сейнереХодят рибалки. Немає кита, немає кита, немає кита, не видно, От біда, от біда, До чого прикро!

Оригiнал читайте here.

Також цiкаво

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty + two =